Zacznijmy od imbiru. Dokładne pochodzenie imbiru nie jest znane do dnia dzisiejszego, ale od zawsze wiadomo, że roślina ta odznacza się wyjątkowymi właściwościami leczniczymi. Imbir zwiększa ukrwienie mózgu, przez co jest naturalnym do stosowania środków wspomagających pamięć oraz koncentrację oraz jest bardzo często składnikiem leków przeciwreumatycznych oraz herbatek łagodzących przeziębienia. Dodawany jest nie tylko do herbaty, ale również do piwa oraz do wina. Można go również włączyć do potrawek warzywnych, mięsa czy sałatek.

Cynamon jest nie tylko smaczny i pięknie pachnie, ale ma też wyjątkowe właściwości lecznicze. Ten niepozorny brązowy proszek potrafi sprawić, że poczujemy się ciepło i bezpiecznie. Dobrze działa na nasza psychikę, ale też na nasze ciało. Cynamon stanowi źródło błonnika, żelaza, wapnia i manganu. Jest naturalnym antyoksydantem: wspomaga zwalczanie działania wolnych rodników, przez co opóźnia proces starzenia się komórek, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego. Stymuluje organy i działa dobrze na trawienie.