Składniki (4–6 porcji):

3 większe marchewki

– 3 średnie ziemniaki

– 3 średnie ogórki kiszone

2 większe pietruszki

– 1 średnia cebula

– 2 jajka

– 3/4 puszki groszku

1/4 dużego selera

musztarda

sól, pieprz

Wykonanie:

1. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy, ale nie do miękkości. Studzimy, obieramy.

3. Warzywa kroimy przy pomocy robota kuchennego MPM MR-05.

6. Pokrojoną drobno cebulę dodajemy do warzyw.

7. Jajka, ugotowane na twardo, kroimy i także dodajemy do pozostałych składników.

8. Na koniec dodajemy majonez kalafiorowy (przepis poniżej), groszek i delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku.

Majonez kalafiorowy

Składniki:

mały ugotowany kalafior

– 2 łyżki oleju

1 łyżka musztardy (ostrość według uznania)

1–2 łyżki erytrolu (lub jeśli nie używasz, to 1 łyżka cukru)

1–2 łyżki octu winnego

– 1 żółtko

1 łyżeczka soli

Wykonanie:

1. Ugotowany, ostudzony kalafior wkładamy do miski robota MPM MR-05.

2. Dodajemy: musztardę, żółtko, słodzik, ocet, sól i olej.

3. Miksujemy na gładki krem.

4. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Ponownie miksujemy.

5. Majonez możemy przechowywać w lodówce w słoiku do 7 dni.