Składniki (4–6 porcji):
⁃ 3 większe marchewki
– 3 średnie ziemniaki
– 3 średnie ogórki kiszone
⁃ 2 większe pietruszki
– 1 średnia cebula
– 2 jajka
– 3/4 puszki groszku
⁃ 1/4 dużego selera
⁃ musztarda
⁃ sól, pieprz
Wykonanie:
1. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy, ale nie do miękkości. Studzimy, obieramy.
3. Warzywa kroimy przy pomocy robota kuchennego MPM MR-05.
6. Pokrojoną drobno cebulę dodajemy do warzyw.
7. Jajka, ugotowane na twardo, kroimy i także dodajemy do pozostałych składników.
8. Na koniec dodajemy majonez kalafiorowy (przepis poniżej), groszek i delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku.
Majonez kalafiorowy
Składniki:
⁃ mały ugotowany kalafior
– 2 łyżki oleju
⁃ 1 łyżka musztardy (ostrość według uznania)
⁃ 1–2 łyżki erytrolu (lub jeśli nie używasz, to 1 łyżka cukru)
⁃ 1–2 łyżki octu winnego
– 1 żółtko
⁃ 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
1. Ugotowany, ostudzony kalafior wkładamy do miski robota MPM MR-05.
2. Dodajemy: musztardę, żółtko, słodzik, ocet, sól i olej.
3. Miksujemy na gładki krem.
4. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Ponownie miksujemy.
5. Majonez możemy przechowywać w lodówce w słoiku do 7 dni.
Brak komentarzy
Brak komentarzy.
RSS komentarzy dla tego artykułu.
Napisz komentarz