Torcik marchewkowy

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm  (10-12 porcji)
  • 280 g Mąki Puszystej Tortowej Lubella
  • 400 g marchewki (waga po obraniu)
  • 4 jajka L
  • 3/4 szklanki oleju
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 pomarańcza
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki
  • 500 ml śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g malin
  • kiść winogron
  • 100 ml soku pomarańczowego
Wykonanie
  1. Obraną marchew zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
  2. Jajka wbij do misy miksera, dodaj sól, zacznij ubijanie. Dodaj cukier, cukier waniliowy i całość miksuj, aż do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
  3. Dodaj olej i całość miksuj do połączenia składników.
  4. Dodaj marchewkę oraz otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj szpatułką.
  5. Na koniec dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Przełóż ciasto do wysmarowanej olejem lub masłem tortownicy. Piecz 45–60 minut w temp. 180°C (do suchego patyczka), na środkowej półce. Po upieczeniu odłóż ciasto do wystudzenia.
  7. Śmietanę oraz mascarpone miksuj w mikserze, aż do uzyskania gęstego kremu. Dodaj cukier puder i miksuj jeszcze chwilę do połączenia składników.
  8. Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Ułóż jeden blat na paterze, zwilż go 50 ml soku pomarańczowego. Wyłóż na niego około 1/3 kremu wymieszanego z częścią malin. Przykryj drugim blatem. Zwilż go pozostałą częścią soku. Posmaruj boki masą kremową, resztę wyłóż na górę. Ozdób ciasto malinami oraz winogronem. Podawaj schłodzone.