Składniki na ciasto:

– 125 g mąki pszennej

– 100 g mąki pszennej razowej

– 1 żółtko

– 150 g masła w temp. pokojowej oraz masło do wysmarowania foremek

– szczypta soli

Wykonanie ciasta:

1. Mąki przesiej, dodaj masło, sól oraz żółtko. Wyrób ręcznie lub przy pomocy miksera. Z powstałego ciasta uformuj kulę, zawiń folią i przełóż do lodówki na 30 minut.

2. Foremki do tartaletek wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj. Wylep nim foremki.

3. Foremki z ciastem wyłóż papierem do pieczenia, wsyp na nie ryż lub kulki ceramiczne. Podpiecz tak przygotowane ciasto przez 10 minut w temp. 190°C.

Składniki na farsz:

(wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej)

– 400 g sera ricotta

– 1 jajko L

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 100 g parmezanu + do podania

– 150 g szpinaku baby

– 3 łyżki kaparów lub anchois

– skórka otarta z 1 cytryny

– 2 ząbki czosnku

– szczypta gałki muszkatołowej

– pieprz biały

– sól (opcjonalnie)

– 1 łyżka oleju

Dodatki:

– 250 g łososia wędzonego

– pomidory koktajlowe

– świeże zioła (tymianek, koperek lub natka pietruszki)

– limonka do podania

– pieprz czerwony

Wykonanie:

1. Serek przełóż do miski, dodaj jajka, mąkę, parmezan (starty). Wymieszaj.

2. Szpinak umyj, osącz z wody i podduś na oleju, aż do odparowania wody. Ostudź.

3. Ricottę, jajko, szpinak i mąkę zmiksuj na aksamitny krem, dodaj pokrojone anchois lub kapary, skórkę z cytryny, gałkę, 1/2 łyżeczki pieprzu, starty czosnek. Wymieszaj i ew. dopraw do smaku.

4. Do podpieczonych tartaletek wyłóż najlepiej przy pomocy szprycy masę serową. Na wierzch ułóż po porcji ryby oraz pomidory.

5. Tartaletki piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 20–25 minut. Podawaj ciepłe lub przestudzone, ozdobione ziołami, pieprzem czerwonym oraz wiórkami parmezanu.

Życzymy smacznych świąt!