Spaghetti z krewetkami w sosie imbirowo-cytrynowym, 2 porcje:

  • makaron spaghetti Pełne Ziarno Lubella- 200 g
  • krewetki- 180 g
  • cebula- 1 sztuka
  • świeży imbir- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • cytryna- skórka z 1 szt. i 2 łyżki startej skórki
  • jogurt naturalny- 2 łyżki
  • sos sojowy- 1 łyżka
  • suszona kolendra- 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek- 2 łyżki
  • czosnek- 1 ząbek
  • sól, pieprz- do smaku

Krewetki oczyścić i zamarynować w sosie sojowym, soku i skórce z cytryny, sprasowanym czosnku, suszonej kolendrze oraz startym imbirze. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać zamarynowane krewetki (wraz z marynatą) i smażyć 3-4 minuty, w międzyczasie przewracając krewetki na druga stronę. Ugotować spaghetti i 1 chochelką wody z ugotowanego makaronu podlać krewetki, zagotować. Odstawić z ognia i dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego (aby się nie zważył, należy wymieszać go z 1-2 łyżkami powstałego sosu), wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem, posypać odrobiną suszonej kolendry.