SEZAMOWE GOFRY Z AWOKADO I JAJKIEM  (3 PORCJE)
Składniki:
  • szklanka Mąki Tortowej Lubella
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • czubata łyżka sezamu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
Wykonanie:
  1. Oddzielamy żółtka od białek.
  2. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.
  3. Mąkę przesiewamy do miski.
  4. Dodajemy do niej resztę składników i mieszamy na gładką masę.
  5. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
  6. W nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty).
  7. Awokado i jajka kroimy w plasterki.
  8. Podajemy je na gofrach.
  9. Posypujemy natką pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.