Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella proponuje dwie wiosenne sałatki. Pierwsza –
z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i wiosennymi nowalijkami – to doskonała propozycja na rodzinne danie. Natomiast sałatka z łazankami, szynką parmeńską i szparagami idealnie sprawdzi się np. podczas eleganckiego przyjęcia. Kucharz podpowiada też, jak zrobić wywar rybny, który wzmocni smak sosu do sałatki oraz jak ugotować idealne szparagi.

Z pozostałości wędzonego pstrąga, którego użyjemy do sałatki, można zrobi pyszny wywar. Po zredukowaniu go do konsystencji rzadkiego syropu możemy dodać go do naszego sałatkowego sosu, żeby wzmocnić jego smak radzi ekspert Lubelli.

Jeśli natomiast chcemy dobrze przygotować szparagi, skorzystajmy z kolejnego triku kucharza: Szparagi gotujemy bardzo krótko. Wystarczy 60 sekund we wrzącej wodzie, żebystały się chrupiące. Jeśli natomiast wolimy miękkie, trzymajmy je we wrzątku przez 4 minuty. Szparagi można także grillować – po 2-3 minuty z każdej strony albo usmażyć na oliwie na patelni. Ciekawym sposobem przyrządzenia szparagów jest też pokrojenie ich obieraczką do warzyw w cienkie, długie plastry – możemy jeść je wtedy od razu lub zmiękczykilkoma kroplami oliwy, cytryny i szczyptą soli.

2 POMYSŁY NA WIOSENNE SAŁATKI

Sałatka z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i nowalijkami

POTRZEBUJESZ:

•makaron Lubella Uszka
1 opakowanie

filet z wędzonego pstrąga (bez ości) 4 sztuki

rzodkiewki 1 pęczek

liście młodego szczawiu 1 pęczek

koperek 1 pęczek

szczypiorek 1 pęczek

jajka ugotowane 2 sztuki

musztarda francuska 2 łyżki

miód 2 łyżki

ocet 2 łyżki

olej rzepakowy 100 ml

sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 40 minut

 

 

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień…
Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj do niego odrobinę oliwy i wystudź. Jajka gotuj przez 8 minut, a potem ostudź je i obierz.

2. W międzyczasie…

W dużej misce wymieszaj musztardę z miodem, dodaj do nich ocet i oliwę (lej cienkim strumyczkiem). Następnie dopraw solą i pieprzem. Do powstałego w ten sposób sosu dodaj szczaw, kawałki pstrąga i całość delikatnie wymieszaj.

3. To już prawie meta!

Z tak przygotowanym pstrągiem wymieszaj makaron. Rzodkiewki pokrój w cieniutkie plasterki. Posiekaj drobno szczypiorek i koperek. Udekoruj sałatkę ćwiartkami jajek, posyp plasterkami rzodkiewek i siekanymi ziołami.

Brawo! Oto niezwykła sałatka z rybą. Smacznego!

 

UWAGA! Na drugim etapie, do sosu możesz też dodać wywar rybny, tak jak radzi w swoim triku Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella.

Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńską

POTRZEBUJESZ:

•makaron Lubella Łazanki 1 opakowanie

zielone szparagi 1 pęczek

pomidorki koktajlowe 200g

szynka parmeńska 100g

rukola 100g

oliwa 150ml

sok z cytryny 50ml

musztarda 1 łyżeczka

czosnek 1 ząbek

parmezan 50g

sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 30minut

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień…

Makaron Lubella ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (ugotowany, ale sprężysty). Odstaw do ostudzenia, co jakiś czas nim potrząsając.

2. W międzyczasie…

Oliwę, sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sól i pieprz włóż do słoika. Słoik zamknij
i potrząsaj nim jak najmocniej przez ok. pół minuty. W ten sposób zrobisz szybki sos vinaigrette.

3. To już prawie meta!

W dużej misce wymieszaj makaron z przekrojonymi na pół pomidorkami, szynką parmeńską, rukolą i przygotowanym sosem vinaigrette. Szparagi obierz i pokrój pod kątem (ukośnie) w długie cząstki. Zblanszuj je przez ok. 45 sekund we wrzątku, odcedź i wymieszaj z makaronem. Udekoruj całość kilkoma płatkami parmezanu.

Świetnie! Powstała pyszna sałatka. Zaproś gości, niech też skosztują!