Składniki (1–2 porcje)
– 150 g serka wiejskiego
– 2 łyżki płatków żytnich
– 1 jajko L
– 1 łyżka słoneczniku łuskanego
– 2 pomidory suszone (z oleju)
– 1 łyżka pokrojonej papryki
– szczypta curry
– sól himalajska
– pieprz świeżo mielony
– olej rzepakowy
Dodatki
– 50 g łososia wędzonego
– ulubione warzywa, np. pomidorki koktajlowe, ogórek, rzodkiewka
– kiełki rzodkiewki
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– 1 łyżeczka świeżego koperku
– 1/3 łyżeczki czarnuszki

Wykonanie
1. Serek wiejski przełóż do miseczki, dodaj jajko oraz płatki żytnie, całość dokładnie wymieszaj i chwilę odczekaj.
2. Słonecznik podpraż na suchej patelni i dodaj do miseczki z płatkami oraz serkiem.
3. Pomidory suszone drobno pokrój, dodaj wraz z papryką do miseczki.
4. Dopraw całość curry, solą (wystarczy szczypta) oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj.
5. Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki tłuszczu. Nakładaj łyżką ciasto, formując placuszki. Zmniejsz ogień. Smaż placuszki z obu stron do ładnego zarumienienia.
6. Usmażone placki przełóż na papier kuchenny i osącz nadmiar tłuszczu.
7. Jogurt grecki połącz z koperkiem.
8. Smaruj placuszki jogurtem, układaj rybę oraz świeże warzywa, kiełki oraz czarnuszkę.

Podawać na ciepło. Smacznego!