Mini pizze na pszennym spodzie z wykorzystaniem Mąki Lubella Puszysta Uniwersalna, z sosem śmietanowym, szynką i brzoskwinią, podane z Ketchupem Pikantnym Kotlin

(przepis na 4 sztuki)

Lista składników:

  • 1 i 1/2 szklanki Mąki Lubella Puszysta Uniwersalna
  • Ketchup Kotlin Pikantny do podania
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 brzoskwinie
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli, gałki muszkatołowej oraz pieprzu
  • świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W cieplej wodzie wymieszać 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże oraz cukier i zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól oraz spieniony rozczyn, wyrobić, zakryć i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce.
  3. W międzyczasie przygotować sos: śmietanę wymieszać ze sprasowanym czosnkiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 kawałki i dłońmi uformować okręgi o grubości 5-7 mm. W razie potrzeby podsypać mąką.
  5. Wierzch posmarować sosem, kolejno ułożyć szynkę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz plastry brzoskwini i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  6. Piec na papierze do pieczenia, w piekarniku nagrzanym na 220 stopni przez około 20 minut.
  7. Podawać z ketchupem i udekorować listkami świeżej bazylii.
Smacznego!