Poniżej propozycja na danie z makaronu pełnoziarnistego z pesto z bobu, z krewetkami i bazylią.

Składniki

– 250 g makaronu pełnoziarnistego

– 500 g bobu (mrożonego lub świeżego)

– 250 g pomidorów koktajlowych

– 200 g krewetek (najlepiej surowych)

– 1 szklanka listków świeżej bazylii (kilka zostawić do dekoracji)

– 50 g tartego parmezanu (oraz odrobina do dekoracji)

– 1/2 szklanki orzechów piniowych (dodatkowo odrobina do dekoracji)

– 1/2 szklanki oleju (mało aromatycznego, np. rzepakowego)

– otarta skórka cytryny z 1 sztuki (cytryna dokładnie umyta i sparzona wrzątkiem, ścieramy tylko żółtą część, biała powoduje gorzknienie dania)

– 3 ząbki czosnku

– 1 mała szalotka

– 2 łyżki oliwy

– ½ szklanki wody

– sól, pieprz, najlepiej świeżo mielony

Wykonanie

  1. Bób gotujemy, a gdy ostygnie obieramy.

  2. Makaron gotujemy al dente, przecedzamy, pozostawiamy ½ szklanki wody, może się przydać dla uzyskania odpowiedniej gęstości pesto.

  3. Kilka ziaren bobu odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy z olejem, orzechami oraz czosnkiem, serem, skórką z cytryny i bazylią. Kilka listków bazylii zostawiamy do dekoracji.

  4. W razie konieczności, gdyby sos był zbyt gęsty, można podlać go wodą pozostałą po ugotowaniu makaronu.

  5. Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto, listkami bazylii oraz parmezanem. Doprawiamy do smaku.

  6. W międzyczasie obieramy krewetki z pancerzyków, usuwamy ciemną nitkę jelita, ponieważ pozostawiona sprawi, że danie będzie gorzkie.

  7. Pomidory kroimy, cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

  8. Oliwę rozgrzewamy, dodajemy szalotkę, chwilkę szklimy, dodajemy pomidory, całość dusimy ok. 7 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki, wodę i dusimy ok. 5 minut do zagęszczenia sosu.
    Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Życzymy smacznego!